dilluns, 11 de març del 2019

Actes per commemorar el 8M al centre, organitzats per TPIG

El passat dimarts 5 de març, l’Institut Can Vilumara no va viure un dia qualsevol. Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, les alumnes de 1r de TPIG (cicle superior de Promoció en Igualtat de Gènere) van organitzar una jornada reivindicativa.

En diversos torns, al matí i a la cloenda de la tarda, es va donar veu a les persones del centre que al llarg de la setmana anterior havien omplert de demandes dues bústies titulades “M’agradaria...” i “Estic fart o farta de...”.

Aquestes frases del jovent sobre la violència i la desigualtat de gènere, a més de ser llegides, també van omplir dos murals: un de paper, que es va situar al hall de l’edifici dos, i un altre que les alumnes organitzadores van pintar en una de les façanes del pati.

La lectura d’aquests desitjos va anar acompanyada de l’entrega de premis a l’alumnat de cicles de matí i tarda que havia participat en el concurs de fotografia, dibuix i narrativa amb perspectiva de gènere. Els premis de l’alumnat de l’ESO es lliuraran durant la celebració de la diada de Sant Jordi.

A més, la gent de cicles de la tarda va poder realitzar diversos tallers relacionats amb el 8 de març, a propòsit de la cerca de la igualtat i de com tractar la discriminació de gènere. Aquests tallers van ser impartits per les alumnes organitzadores de la jornada.

El manifest, redactat i llegit per alumnes de 1r de TPIG, va fer una crida a participar de la vaga del 8 de març, convocada com a vaga laboral i estudiantil, de cures i de consum. D’aquesta manera, es volia denunciar la situació de precarietat i desigualtat que les dones pateixen, alhora que es mostrava l’origen de la lluita d’aquest col·lectiu tan divers com necessari.

Tanmateix, en cap cas es va deixar de banda els homes, ja que se’ls va convidar explícitament a recolzar la vaga i la lluita feminista en un dels paràgrafs del manifest.

La jornada del 8 de març d’aquest any deixarà empremta en forma de mural permanent i, esperem, d’idees noves i consciència entre l’alumnat i el professorat que van assistir als actes.

Martina Silva Arnaud
(Alumna de 1r de TPIG)



Una de les alumnes organitzadores, Raquel Vega, va cantar-nos aquesta peça: 


Aquest és el cartell que va elaborar el grup de 1A de TPIG durant varis dies: 


Aquests són els diferents tallers que es van fer en horari de tarda, i on va assistir l'alumnat de 1B de TAPD i el de tots els grups de 2n de TAPD i TEI.

“ON SÓN LES DONES?”
Es va analitzar des d’una perspectiva de gènere el panorama musical actual i els festivals més populars entre el jovent d’avui en dia.

“LA DONA A LA HISTÒRIA”
Es va parlar d’una manera didàctica de dones importants que han fet història al llarg del temps. Per sorprendre’ns de tot allò que no expliquen gairebé mai els llibres de text.

“CREA LA TEVA ESSÈNCIA”
Va consistir en una activitat divertida que es convertia en una foto d'un instant, una imatge que mostrava la visió de cadascú. Va ser un exercici exclusivament plàstic i dinàmic a l'abast de qualsevol.

"CUSTOMITZACIÓ"
Es va fer un taller de samarretes feministes, amb diferents dissenys i frases per customitzar les peces de roba. Les persones assistents portaven roba blanca o de colors clars -i duia roba vella, per si hi havia taques-.

"QUÈ PASSA AMB EL GÈNERE"
Aquí es pretenia fer visible l’estructura social que ens fa comportar-nos d’una manera o una altra. En interaccionar en aquesta societat homes i dones necessitem la participació de tothom per construir un relat conjuntament. L'experiència personal també és un fet polític.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada