dissabte, 16 de novembre del 2019

Jornada “Visibilitzem el perfil professional del CFGS Promoció d'Igualtat de Gènere"

El passat dia 30 d'octubre de 2019 vam tenir l’honor de celebrar el 5è aniversari del CFGS Promoció d’igualtat de gènere a l’Auditori Barradas, en una jornada destinada a donar visibilitat a aquest perfil professional. Des de 2014 fins a l’actualitat han passat per l’institut Can Vilumara cinc grups d’estudiants d’aquest cicle, dels quals quatre ja són professionals que treballen cada dia per a la superació de la desigualtat i l’eradicació de la violència de gènere.

A la sala s’hi van trobar representants d’institucions, organitzacions, entitats i serveis de l’àmbit social. També, no cal dir-ho, estudiants i persones titulades com a Promotores i Promotors d’igualtat de gènere, així com docents d’aquesta especialitat.

La Jornada es va iniciar amb la benvinguda institucional. Com a directora del nostre centre, Griselda Santos Ruiz; com a directora dels Serveis Territorials d'Educació a Barcelona Comarques, la Sra. Montserrat Domingo Herràiz; com a la regidora adjunta d'Igualtat de l'Ajuntament de l'Hospitalet, la Sra. Laura Garcia Manota, com a coordinadora territorial de l'ICD, la Sra. Rosa Codina Casas; i com a cap d'àrea de l'Àrea d'Igualtat d'Oportunitats del Departament de treball, la Sra. Raquel Saco Coya.

La presidenta de l’ICD, la Sra. Laura Martínez Portell, per problemes d’agenda finalment no va poder assistir a l’acte. Des d’aquí li agraïm la seva preocupació i interès. En el seu lloc va venir la Sra. Rosa Codina Casas, que coordina l’àrea territorial de Barcelona i Catalunya central.


Esther Oliver, llicenciada i doctora en Sociologia per la UB, on imparteix docència, i membre del Grup de Recerca GRESOGE i del TESIR, va impartir la conferència: “La base teòrica en la intervenció pràctica per a la superació de les desigualtats i les violències de gènere”.


També vam tenir l’oportunitat de veure cinc dels projectes de final de cicle d'estudiants de diferents promocions:
    • 2014/2016: Formació Sindical en perspectiva de gènere, per Raquel de Haro
    • 2015/2017: Almodair. Generem Igualtat, per Iraida Martínez
    • 2016/2018: Moodissident. Tantes realitats com puguin ser esmentades com històries i herències puguin ser compartides, per Adai Casillas
    • 2016/2018: Alliberant Atles. Masculinitats des de la socialització preventiva de la violència de gènere, per Miquel González, Noel Viñas, María Marfil, Eva Palleiro i Carla Llorente
    • 2017/2019: Grans i Invisibles. Dependència i violència de gènere, per Laia Sanchiz i Lorena Correa
    • 2017/2019: Detect! Una proposta de millora de la detecció de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, per Sílvia Valle, Virginia Frías, Azahara Murillo i Carolina Armesto


      FemImpro és un grup format per Mai Boncompte i Azahara Murillo, dues actrius que fa uns deu anys que es dediquen a la improvisació teatral. A partir de frases anotades per la gent que va acudir a l’acte, elles improvitzen petites escenes teatrals plenes d’humor fresc i sovint absurd, com la història del gat que van incorporar a una de les seves històries, el gat que simbolitzava el patriarcat. Durant una hora vam poder gaudir del seu espectacle.

      Aquestes dues actrius van coincidir a la mateixa companyia el 2014, i des de fa ben poc temps han decidit convertir-se en FemImpro, i dotar de perspectiva de gènere el seu espectacle. Per cert, l'Azahara va estudiar Promoció d’igualtat de gènere amb nosaltres!


      L’última hora va ser per al grup musical Les Fourchettes. Aquest quartet ens va intrepretar a capella cançons molt conegudes, com ara L’àliga negra, original de la cantant francesa Bàrbara, que de petita va ser víctima d’abús sexual per part del seu pare. També vam sentir interpretacions esplèndides de Diamonds are a girl's best friend o bé When I fall in love, per exemple.

      Paula Sánchez-Valverde, Iris Di Cassi, Eulàlia Rosa i Elia Piera són les quatre veus extraordinàries que ens van sorprendre amb la seva màgia i ens van fer posar la pell de gallina. El 2019 van guanyar el premi al millor quartet de Barbershop d’Espanya, un gènere tradicionalment masculí. Les nostres felicitacions, doncs, per aquest guardó tan especial.


      A més dels actes anunciats al cartell i al tríptic, durant la jornada vam poder gaudir de l’exposició “Dones de ciència”, amb les il.lustracions d’Isabel Ruiz Ruiz, que la llibreria La Pantera Rossa ens va cedir molt amablement. Aquesta dibuixant, llicenciada en Belles Arts, actualment dedica la seva feina a donar visibilitat a les dones. Com ella afirma al seu blog, “Con la colección Mujeres, rescato a grandes mujeres del olvido, en un intento de mostrar un mundo más equilibrado donde encontrar referentes femeninos, en el que la historia también se cuente con nombres de mujer”.

      © Isabel Ruiz Ruiz
      L'acte va acabar amb un brindis i unes paraules de la Sra. Maria Pilar Nus Rey, sub-directora general d'Ordenació de la Formació Professional Inicial, que podeu escoltar aquí.


      Podeu veure també la notícia als mitjans de comunicació: a  EL TOT L'Hospitalet, a  L'Hdigital, i també a El Far.cat. I al twitter, ens podeu seguir al hashtag: #5TPIGVilu.

      Petita galeria fotogràfica sobre la Jornada: [Accés a totes les fotos i vídeos].

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada